Kortárs festmény vásárlása több, mint a lakberendezés egyik eleme

Kortárs festmény vásárlása több, mint a lakberendezés egyik eleme

Művészeti alkotás vásárlása mindig egy szubjektív döntés eredménye. Életterünk dekorálása, egyedivé tétele kultúránk szerves része és igénye. A falra helyezhető képek olyan alkotások, amik szinte minden épületben elhelyezhetőek, így a legnépszerűbb művészeti alkotások közé sorolhatjuk őket. Kortárs festmények vásárlása ugyanakkor messze többet jelent, mint egy dekorációs elem kiválasztása.

Egy valódi művészeti alkotás, festmény mindig egyedi, ami többlet értéket képvisel. Egyszeri és megismételhetetlen mondanivalót hordoz, amihez intim kapcsolatunk alakulhat ki. Egy kortárs festmény kiválasztása közben van esélyünk megismerni az alkotó személyiségét, látásmódját, így a műhöz való kötődésünk is mélyebb, személyesebb lehet.

A személyiségünk kifejezése mellett a festmény megvásárlása értékválasztás is. Egy kortárs művészeti tárgy megvásárlása minden esetben az alkotás közvetlen elismerése és támogatása, amiből az alkotó is részesül. Ez nem csak anyagi stabilitást, de inspirációt is nyújthat számára, közvetlen részesei lehetünk annak a környezetnek a létrehozásának, amiben a művek megszületnek. Ez a lehetőség csak kortárs alkotás vásárlásával nyitott számunkra.

Egy absztrakt mű mindig elgondolkodtató. Újabb és újabb részletei válhatnak fontossá számunkra és nyithatnak érzelmi kapukat. Saját belső fejlődésünk mellett értékes társalgások apropóját is adhatják a modern alkotások.

Ékes etalonja ennek lehet a Manajló András „Lélek Rezgései” sorozatában található „Navigálás az érzelmek között” című festménye, mely egy izgalmas példa a kortárs festmények sokoldalúságára. Ez az absztrakt alkotás, amely az emberi érzelmek és belső világ kifinomult ábrázolására törekszik, több mint csupán dekorációs elem. Manajló műve, amely a belső érzelmek és gondolatok szövevényét tárja fel, lehetőséget nyújt a szemlélőnek, hogy mélyebb kapcsolatot alakítson ki az alkotással, felfedezve az absztrakt festmények rejtett üzeneteit és jelentéseit.

Manajló András “Navigálás az érzelmek között” / A Lélek Rezgései festmény sorozat
100 x 150 cm, olaj / alumínium panel, háttérvilágítás.

„‘Navigálás az érzelmek között‘ című absztrakt festményben az emberi szellem érzelmi táján áthaladó viharos utazást igyekeztem megörökíteni. Ez a festmény az emberi érzelmek bonyolult és gyakran kiszámíthatatlan útjainak vizuális megjelenítése. A vibráló kékek és az éles fehérek összekeverednek a hirtelen színkitörésekkel, jelezve az öröm, a bánat, a szenvedély és a nyugalom hullámait, amelyek figyelmeztetés nélkül végigsöpörhetnek rajtunk.

A festményen belüli mozgás tükrözi a legbensőbb érzelmeink apályait és áramlásait – miként lehetnek kaotikusak, mégis rendelkeznek olyan ritmussal és irányvonallal, amely átvezet minket az élet kihívásain. Az absztrakt formákat és a vásznon átfolyó fröccsenéseket a víz folyékonysága ihlette, annak metaforája, hogy az érzelmek elragadhatnak minket, gyakran váratlan helyekre is elvihetnek bennünket.

Ez a festmény, a lélek mélységeibe tett utazás. A mély önvizsgálat időszakából született, és a vágyból, hogy megértsük azokat az erőket, amelyek hajtanak minket. Ahogy egy hajó navigál a viharos tengereken, nekünk is át kell kormányoznunk érzelmi vizeinken, megtanulva meglovagolni a hullámokat és megtalálni a saját utunkat. Ez a műalkotás a szív térképe, feljegyezve azokat az apályokat és dagályokat, amelyek azzá tesznek minket, akik vagyunk.” – Manajló András festőművész

​​​​​​​A kortárs művek ajándékozása a művészet és az alkotók támogatása mellett oktatási és szemléletformálási szerepet is betölt. Ez a gesztus nemcsak kulturális, hanem anyagi értéket is képviselhet a megajándékozott számára, hiszen egy kortárs művészeti alkotás az idő múlásával növekvő értéket képviselhet. Az ilyen típusú befektetés így hosszú távon is megfontolt és előnyös döntésnek bizonyulhat.

A kortárs festmények megvásárlása olyan értékteremtő tevékenység, amely lehetőséget nyújt az alkotók közvetlen támogatására és inspirációjára. A festményekkel való személyes kapcsolat kialakítása révén egyedülálló élményben lehet részünk, amely mélyebb, személyesebb kötődést eredményez. Ezen kívül, a kortárs művek vásárlásával közvetlenül hozzájárulunk a művészeti közösség gazdagításához és a kulturális örökség fenntartásához.