Ha általános átvizsgálást kérünk, mit néz meg az autószerviz?

Ha általános átvizsgálást kérünk, mit néz meg az autószerviz?

Ha – számunkra – új autót vásárolunk vagy először keresünk fel egy olyan szervizt, ahova a későbbiekben rendszeresen szeretnénk járművünket javíttatni, akkor érdemes egy általános átnézéssel, átvizsgálással kezdeni a közös munkát. Az Autó Pátkai esetében egy ilyen átvizsgálás a következő elemekből szokott állni:

A motor és alkatrészeinek ellenőrzése

A motor alkatrészei megbontás nélkül nem ellenőrizhetők, kompresszió mérés végezhető el külön kérésre. Sor kerül ilyenkor a folyadékszintek ellenőrzésére (motorolaj, hűtőfolyadék). Az ékszíj / hosszbordsszíj épségét, állapotát is ellenőrzik. A vezérműszíj állapota nem megállpítható, hogy mikor esedékes a csere. A gyártók által előírt futásteljesítményt kell betartani.

Futómű és fékek

Az autó biztonságos üzemeltetésének egyik legfontosabb eleme, hogy a futómű rendben legyen. A fék esetében az autószerviz ellenőrzi a fékbetétek és féktárcsák kopottságát. Biztosan megnézi a rugókat és a lengéscsillapítókat. Sor kerül a futómű állapotának ellenőrzésére (beállítás ellenőrzése külön kérés esetén) és a kormánymű kipróbálására. Biztosan megnézik a gumiabroncsok kopottságát, a kopás jellegét és mértékét.

Elektromos rendszer

Az akkumulátor ellenőrzése után a lámpák kifogástalan működését ellenőrzik. Ilyenkor nézik meg az összes olyan eszközt, aminek vezérlése elektronikusan történhet (például klíma). A klíma és a szervó működése ellenőrzésre kerül.

Kipufogó

A kipufogó megfelelő működése, az alkatrészeken tapasztalható korrózió mértéke is felmérésre kerül.

Külső és belső ellenőrzése

A belső tér esetében a biztonsági övek, az ülések, a kormánykerék, a műszerfal, a padlószőnyeg általános állapotának ellenőrzése történik meg. Ezen eszközök egy része csak kényelmi berendezés, de vannak köztük olyanok is, amik életünket menthetik meg, így kifogástalan állapotban tartásuk elengedhetetlen. Általában ekkor történik a szélvédők ellenőrzése is. A karosszéria ellenőrzése rozsda, sérülések szempontjából kerül átvizsgálásra kocsink.

Ha a vizsgálatot megelőzően van észrevételünk, azt feltétlenül osszuk meg a szerelőkkel, hogy extra figyelmet szentelhessenek a gyanús területeknek. Egy igazán alapos átvizsgálás a műszaki vizsgára való felkészítés lépéseit veszi sorra, de ekkor nem történnek meg a javítások, csak a berendezések és alkatrészek állapotának felmérésére kerül sor.