HACCP és Codex Alimentarius – mit jelentenek ezek a fogalmak?

Akik élelmiszerrel kapcsolatos tevékenységet szeretnének folytatni, gyakran belefutnak két idegen eredetű kifejezésbe: HACCP és Codex Alimentarius. Mit jelentenek ezek, honnan származnak a nevek és kik számára lehet mindez fontos? Rövid és közérthető válaszok következnek sallang nélkül.

HACCP

A HACCP egy angol mozaikszó – hazard analysis and critical control points – aminek magyar megfelelője veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. A HACCP Tanúsítvány egy vásárlóközpontú minőségbiztosítási dokumentum, aminek célja az élelmiszer-biztonság elérése. A HACCP alapelvek között találjuk a veszélyek azonosítását, azok bekövetkezési valószínűségének megállapítását (veszélyelemzés) valamint azon szabályozási és ellenőrzési pontok meghatározását, ahol a veszély bekövetkezése megakadályozható (kritikus ellenőrzőpontok). A HACCP lényege, hogy ezen elméletet minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozás esetében a gyakorlatba átültesse, elemezze tevékenységüket, a használt technológiákat és eszközöket és ezekre kidolgozzon egy konkrét utasításrendszert és ügymenetet, amivel a élelmiszerek biztonsága garantálható a fogyasztó számára.

A HACCP minden emberi fogyasztásra szánt élelmiszerrel vagy élelmiszeripari alapanyaggal foglalkozó vállalkozás számára fontos és kötelező. A HACCP csak rendszeres felülvizsgálattal és frissítéssel tudja betölteni szerepét.

Codex Alimentarius

A Codex Alimentarius latin eredetű kifejezés, jelentése élelmiszerkönyv. Hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv először 1976-ban jelent meg, célja az élelmiszerekre és alapanyagokra vonatkozó érvényes hatósági előírások összegzése. Tartalmaz minőségi előírásokat, elnevezési szabályokat, jelölési kötelezettségeket és az élelmiszer-biztonság eléréséhez szükséges utasításokat. Ezek egy része nemzetközi irányelv, azok hazai adottságokat figyelembe vevő változatai és módszertani meghatározások.

Az élelmiszerkönyv egy segédeszköz és hivatkozási alap a kötelező előírások betartásához és a fogalmak tisztázásához. A benne foglaltak adhatják az elméleti alapot egy konkrét élelmiszer-biztonsági dokumentum – például HACCP – elkészítéséhez.