Kültéri stukkó dekoráció használata a homlokzaton

Kültéri stukkó dekoráció használata a homlokzaton

A kültéri stukkó sokkal szélesebb körben használható fel, mint azt elsőre gondolnánk. Házunknak egyedi és ízléses megjelenést biztosít, de saját ízlésünk és a számunkra kedves dekoráció megalkotásán túl az épületek környezetükbe illeszkedését is segíti. A hungarocell vagy polisztirol anyagból készülő kültéri stukkó alkalmazása segít visszaállítani a régi épületek homlokzati díszítésének látványát külső hőszigetelő réteg felvitele után is.

Mit értünk kültéri stukkó alatt, milyen formái vannak?

A homlokzat legfontosabb formai elemei a díszlécek és kváderkövek. A díszléc általában a homlokzat vízszintes tagolását segíti, illetve a nyílászárók esztétikus kiemelését. A kváderkő eredetileg szabályos alakra és méretre faragott vakolatlan dísztégla volt, ami a fal síkjából kiemelkedett. Ma már ennek szerepét is átvette a könnyebben kezelhető és jóval gazdaságosabb stukkó.

A kváderkövek a homlokzatok sarkait, lábazatát és gyakran a kapuk vagy az ablakok környezetét dísztették. Esztétikai funkciójukon felül segítik az épületek hőszigetelését, ütésállóak, szükség esetén cserélhetőek, így segítik az épületek megóvását is.

Az ablak körüli díszek a legkedveltebbek, többfajta stílusú és anyagú, méretre vágható díszléc közül választhatunk. Nem kell lemondanunk a dekorációról akkor sem, ha ablakunk nem négyszögletű, hiszen íves díszlécek is rendelkezésre állnak. Az alapnak tekinthető díszléceken és kváderköveken túl más dekorációs elemeket is alkalmazhatunk. A timpanon ablakok és ajtók felett szemöldökként alkalmazható, egyenes, csúcsos és íves stílusban is beszerezhető. Használhatunk bordázott oszlopburkolatot a stílusbeli összhang kialakításához.

A homlokzat esetében érdemes a kiegészítőket is végiggondolnunk. Az alkalmazott stukkókhoz illeszkedő utcanév, házszám vagy cégfelirat az egységes és ízléses látványt szolgálja. Egyedi betűtípusok, logók is kialakíthatóak, ebben nem kell kompromisszumot kötnünk. A kültéri stukkó dekorációs elemek alkalmazhatóak az épületen kívül a kerítésen is.