Mit jelent a hátfájás a hátunk különböző részein?

Mit jelent a hátfájás a hátunk különböző részein?

A hátfájás az emberek 80 százalékánál jelentkezik élete során, aminek számos forrása lehet. Legtöbbször a hátfájás izom- vagy csonteredetű, ezért viszonylag könnyen kezelhető, de sajnos előfordulhatnak olyan esetek, amikor ennél súlyosabb gondok állnak a háttérben. Általánosságban a hátfájás megelőzhető a helyes testtartással, hátkímélő módszerekkel és gyógytornával. A hátfájásnak több fajtája is lehet, ami attól is függ, hogy hol jelentkezik a fájdalom. A hátfájás középen, a lapocka környékén, jobb oldalon lent és egy pontban is jelentkezhet. Eszerint öt különböző csoportra oszthatjuk a hátfájást:

1. Fekvéskor jelentkező hátfájás

Legtöbbször éjszaka jelentkezik és sajnos megfoszthat minket a megfelelő mennyiségű éjszakai alvástól.

2. Hátfájás középen

A középen jelentkező derékfájás vagy hátfájás okai között keresendő az idegek becsípődése, sérülése vagy egyszerű irritációja, a csigolya, porckorongok vagy a különböző izmok és szalagok környékén.

3. Lapocka környéki hátfájás

Gyakori panasz a kézzsibbadás és lábzsibbadás valamint a lapockák közötti hátfájás is, ez a fájdalom általában tompa, sajgó és eseténként bizony égő fájdalom is lehet a lapockák teteje közötti részen. A lapockafájdalom egyik leggyakoribb oka az izmok vagy az ínhüvely gyulladása. A lapocka fájdalomnak több oka is lehet, például a súlyemelés, a hanyag tartás, a sokáig végzett számítógépes munka mind olyan tevékenységek, amik könnyen előidézhetik a fájdalmat. Sajnos azonban a lapocka fájdalmának lehetnek súlyosabb okai is. Előfordul, hogy a lapocka környéki hátfájás gerincsérvet, gerincferdülést, csontritkulást vagy refluxot jelez. Különösen súlyos esetben, főleg nőknél a lapockafájdalom a szívroham egyik tünete is lehet, ezért ha a szívroham más jeleit is tapasztaljuk, azonnal orvoshoz kell fordulnunk!

4. Jobb oldali hátfájás

A hát alsó, jobboldali részén kialakult csípőfájdalom elsősorban belső szervi problémák miatt lehet, a leggyakoribb ok ilyenkor a gyulladás vagy egy belső szervi irritáció, fertőzés. Ez a fajta hátfájás jelenthet veseproblémákat vagy esetenként vastagbélgyulladást is.

5. Mellkasba kisugárzó hátfájás

Gyakran a hátfájás oka egy húzódás vagy rándulás, ami a hanyag tartás, rossz mozdulat miatt alakulhat ki. Amikor nagyon komoly rándulással találjuk szemben magunkat, előfordulhat, hogy váll fájdalom ellen fájdalomcsillapító injekcióra van szükségünk.

6. Egy pontban jelentkező hátfájás

Az egyetlen pontban jelentkező fájdalom mögött kisebb idegbecsípődések, sérülések állhatnak, amennyiben a fájdalom nem elviselhető mindenképp forduljunk orvoshoz.

A hátunk természetesen általánosan is fájhat, ami legtöbbször az életkor előrehaladásával illetve az életmódunkal magyarázható.