Alumínium vagy műanyag redőny legyen? Mi szól egyik, mi a másik mellett?

Alumínium vagy műanyag redőny legyen? Mi szól egyik, mi a másik mellett?

A redőny a családi otthon praktikus tartozéka, ami az árnyékolás mellett megteremti a lakás intimitását is. Az új redőnyök esztétikus kialakításúak és sokfajta másodlagos igényt is ki tudnak elégíteni alapfunkcióikon felül. A redőnyöknek alapvetően két nagy csoportját különböztethetjük meg, attól függően, hogy a redőnypalást milyen anyagból készült.

A műanyag redőny súlya könnyű, ezért könnyű telepíteni és egyszerű kezelni. Vízállóak, kevés karbantartási igényelnek. Egy jó minőségű műanyag ablak redőnnyel a lakás hőszigeteléséhez is hozzájárul. Hátrányuk, hogy sérülékenyek, anyaguk az idővel öregszik és törékennyé válhat. Egy jégverés alkalmával könnyen megsérülnek. Kevesebb másodlagos igényt tudnak kielégíteni. Kezelésük ugyan könnyű, de nem lehet automata rendszerré tenni: felhúzása és leengedése mindig manuálisan történik. Felnyomásgátlóval szerelhetőek, de kevesebb védelmet nyújtanak betörések ellen, mint az alumínium társaik.

Az alumínium redőny robusztusabb, nehezebb így telepítése költségesebb és manuális kezelése komoly erőkifejtést igényel. Ugyanakkor jobban ellenáll a külső tényezőknek, nem sérülékeny, anyaga nem öregszik. A szépség relatív, de általában az alumínium redőnyök elegánsabbnak hatnak. A redőnyök az árnyékoláson túl védelmi funkciót is elláthatnak, feltolásgátló vagy zár is szerelhető rájuk, összetörni őket nehéz. Az alumínium redőnyök egy okos otthon részét is képezhetik, mivel leengedésük és felhúzásuk jellemzően egy elektromos motorral történik. A motor kezelése távolról is megoldható (pl.: távirányító, mobil stb.), akár időzíthető is.

A redőny szerelés mindkét kivitel esetében gyors. A helyszíni felmérést követően a redőnyöket méretre gyártják. A műanyag redőnyök jellemzően hamarabb elkészülnek, mint az alumíniumok. A helyszíni felmérés során mindenképpen döntenünk kell arról, hogy a redőny tok kialakítása milyen legyen. Az utólag szerelt redőnyök esetében a külső redőnytok a jellemző. Mindkét típusú redőny szerelhető beépített szúnyoghálóval is.